Spring naar inhoud

btw voor beeldend kunstenaars terug naar 6%

mei 23, 2012

Bron: FNV KIEM
De btw voor beeldend kunstenaars gaat terug naar 6%. De politieke partijen betrokken bij het Lenteakkoord hebben dat bevestigd. De afgelopen weken is er door FNV KIEM hard gewerkt aan het corrigeren van die misstap in het aanvankelijke begrotingsakkoord tussen deze partijen. Bestuurder Irene Helle: “Dit is heel goed nieuws voor de beeldende kunst in Nederland. Een sector die het door het wegvallen van subsidies als de WWIK, opleidings- en presentatiemogelijkheden al moeilijk genoeg heeft. Gelukkig hebben we kunnen helpen om ze het schrikbeeld van een 21%-tarief op de btw te besparen”. 

Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie eind april overeenkwamen voorzag in het terugdraaien van vorig jaar verhoogde btw op podiumkunst, maar verzuimde ook de beeldende kunst terug te brengen op het lage btw-tarief van 6%. Helle: ”Daarop zijn we meteen in actie gekomen richting Den Haag, van VVD tot Groen Links. Daar bleek men als snel gevoelig voor onze argumenten. Eigenlijk erkenden alle partijen die we gesproken hebben dat er geen goede redenen waren om juist de kwetsbare sector beeldende kunst over te slaan”.

Cultureel ondernemer


De afgelopen jaren is de beeldende kunst sector getroffen door een hele reeks schadelijke maatregelen. “Desondanks blijft het hardnekkige beeld bestaan van de beeldend kunstenaar die aan het subsidie-infuus ligt. Dat is absoluut onjuist. Geen culturele sector waar zo weinig overheidsgeld heengaat”, benadrukt Irene Helle. De bezuinigingen op de sector zijn gebaseerd op de gedachte dat beeldend kunstenaars meer culturele ondernemers moeten worden. “Als men dan vindt dat ze als ondernemers zelf hun broek op moeten houden, bouw dan geen tariefmuur van 21% btw voor ze op die elk ondernemerschap smoort. Dat hebben we ook nu weer in Den Haag gezegd en daar is men nu gelukkig gevoelig voor gebleken”. 

De nu bekend geworden correctie betekent dat beeldend kunstenaars vanaf 2013 weer als vanouds 6% btw kunnen gaan rekenen.

per 1 juli 2012

Sinds vrijdag 25 mei 2012 om 12.00 uur is de definitieve tekst van het Lenteakkoord bekend en gelukkig is er nu geen twijfel meer:

DE BTW OP BEELDENDE KUNST IS WEER TERUG NAAR 6%

Eerder deze week klonken er alleen nog maar geruchten, maar lezing van tekst die vandaag werd gepresenteerd leerde ons dat:

BTW podiumkunsten en kunstvoorwerpen per 1 juli naar 6%
Per 1 juli 2012 is op de podiumkunsten en kunstvoorwerpen en voorwerpen voor verzameling en antiquiteiten het verlaagde btw-tarief van toepassing. Tegelijkertijd met verzending van de Voorjaarsnota zal, vooruitlopend op wetgeving, een beleidsbesluit gepubliceerd worden waarin het overgangsrecht voor podiumkunsten is geregeld. Hierdoor zal op vooruitbetalingen vanaf publicatiedatum beleidsbesluit ten behoeve van voorstellingen op of na 1 juli 2012 het verlaagde btw-tarief toegepast mogen worden. Zie de volledige tekst van het begrotingsakkoord via deze link.

Galerie Zeven Zomers is blij met deze hersteloperatie en feliciteert de politici die de moed hebben gehad deze beschamende btw-verhoging van december 2010 teniet te doen!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: