Spring naar inhoud

Schilderij n.a.v. het verhaal van Narcissus

juli 14, 2010
Eelko van Iersel | 'Narciso' | 2010 | olieverf met zand op doek | 190 x 100 cm

Eelko van Iersel | ‘Narciso’ | 2010 | olieverf met zand op doek | 190 x 100 cm

NARCISSUS

Bij de geboorte van Narcissus raadpleegde zijn moeder een waarzegger omdat zij wilde weten of haar zoon lang zou leven. Zij kreeg een vreemd antwoord: ‘Ja, als hij zichzelf niet kent’. Narcissus groeide op en werd een mooie, ijdele jongeman. Op een dag ontdekte Narcissus een bron. Hij boog zich naar voren om zijn dorst te lessen en werd verrast door het gezicht dat hem uit het water vandaan aanstaarde. Hij werd waanzinnig verliefd op zichzelf, kon zichzelf niet van de bron vandaan slepen, hij vergat alles, totdat hij volkomen uitgeput was. Men trof hem later dood aan. Maar aan de rand van het water groeide een witte bloem met een geel hart. Dit was de narcis, waarvan de naam voor altijd zal doen denken aan de jongeman die verliefd was op zichzelf.

Ik heb mijzelf uitgedaagd om een schilderij te maken met veel lichte tinten en grafische elementen. De zandstructuren en spannende kleurcombinaties waar ik de afgelopen jaren mee heb gewerkt zijn gecombineerd met lijnen, vlakken, contouren en tekeningen.

In het laatste stadium van het schilderproces moest ik aan het mythische verhaal van Narcissus denken. Aangezien dit verhaal zo sterk paste bij dit schilderij heb ik het de Spaanse titel ‘Narciso’ gegeven. Hieronder een afbeelding van Caravaggio’s Narcissus. Heerlijk hoe iedere kunstenaar weer iets totaal anders kan doen met één thema.

Narciso-1

Caravaggio’s Narcissus

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: